• En koncentrerad Fredrik Persson

  • Fredrik intervjuas efter vinsten

  • Fredrik får pris av H.K.H Prins Daniel

  • Fredrik i samspråk med pappa Ingvar

  • En vinnare

Fredrik föddes en varm och solig dag i augusti. Han är uppvuxen i Torsås med mamma Lizzie, pappa Ingvar och lillebror Joakim. Han visade tidigt intresse för hästarna och körde sina första travlopp i tv-rummet med en gunghäst som spändes framför soffåtöljen. Fredrik pendlade mellan sina stora intressen trav och fotboll men till slut valde han travet.

Pappa Ingvar hade sedan några år varit hästägare hos Magnus Sandgren och även börjat föda upp hästar i mindre skala. Travresorna blev många och travet fick ett fast fäste i familjen. Efter nionde klass jobbade Fredrik ett år hos Magnus Sandgren innan han sökte in till Hästgymnasiet i Skara. Under skoltiden fick Fredrik möjlighet att praktisera hos Stig H. När han var klar med sin utbildning väntade åtta hästar på honom där hemma på släktgården i Trolleboda och arbetet tog vid direkt.

Ett samarbete med Veijo Heiskanen utvecklades och träningen av familjens hästar kunde fortsätta hemma på gården. Fredriks hand med hästar visade sig vara god. Resultaten lät inte vänta på sig. Med Marcon Lady i spetsen skördades framgångar på landets travbanor. Höjdpunkten denna tid var såklart Marcon Ladys seger 1992 i Breeders Crown. Hon var första sto att vinna detta lopp. I och med Marcon Ladys framgångar kunde aktiebolaget Trollabo Trotting AB bildas. Andra minnen från denna tiden var Black Candys medverkan i Drottning Silvias Pokal.

Fredrik körde sitt allra första lopp 1991. Sin första vinst tog han 1993. 1997 träffade Fredrik kvinnan i sitt liv, Frida. De har barnen Edvin, Ebba och Elin tillsammans.

Efter en del kurser på Wången kunde den efterlängtade licensen äntligen hämtas ut i maj 1998. Det var ett stort ögonblick! Fredrik var då 26 år ung och hade 15 hästar i träning. Hästarnas stammar var inte de bästa men framgångarna kom ändå. Redan året därpå kvalade Igro in till Derbyt och lyckan var total för en liten tränare precis i början av karriären. Denna glädje förbyttes snabbt till stor sorg när Igro natten innan Derbyt drabbades av tarmvred och fick avlivas på Helsingborgs Djursjukhus.

Efter detta följde några riktiga hundår. Men då fick Fredrik användning för några av sina bästa egenskaper; envisheten och det positiva tänkandet. 2002 kom en viss dam vid namn Wilma Nalan in i stallet. Med henne vände det. Hon visade sig vara väldigt snabb och ha rätt inställning. Hösten 2004 kvalade hon in till Trav Oaks. Men tyvärr var hon inte på topp på finaldagen och slutade oplacerad. Med Wilma fick Fredrik ytterligare bevis på att han dög både som tränare och kusk. Med självförtroendet i topp och mer uppmärksamhet i media så ökade även hästantalet i stallet.

2007 tog Fredrik sin första V75 seger som proffstränare och kusk. Hästen som gjorde så att det blev möjligt var Uddens Intrip. Hon var smygkörd och spurtvann över upploppet på 16,7 till ett odds på 38,8 gånger pengarna.

Sedan Fredrik blev proffstränare har många duktiga hästar passerat genom Stallet. Det är härliga minnen! Newport Coger var första hästen som nådde en miljon i insprungna pengar i Fredriks träning som proffstränare. Newport var en riktig liten raket som hade en lång och fin tävlingskarriär.

Tom Raider var häst nummer två att nå en miljon. Har haft stora framgångar inom V75.

Viola Silas – fantastiska Viola var tredje hästen att nå miljongränsen. Tolv raka segrar från debuten och många stora segrar på sitt samvete.

Chimall T.T, Lillinger Komp, Omega Neo, Esterel Gull, Lemon Drop Kid, Hilleman, Playboy Silas, Flash Coger, Nino Coger, Bel Air Coger, Mr Sunlight, Ruby Silas är andra hästar som Fredrik gärna minns. Listan kommer att göras ännu längre var så säkra.

Det Fredrik tycker är allra roligast är att få träna unghästar och forma dem till starka och snabba tävlingsindivider som ska hålla länge.

På sin fritid försöker Fredrik njuta av livet. Spendera tid med familjen. Bland annat plockar han gärna svamp och cyklar en sväng.

Målsättningen för Fredrik Persson och hans rörelse är att alltid försöka slå föregående års siffror.